TPMS

Vi har utrustning och kunskap för att hjälpa dig med TPMS.

Vad är TPMS?
TPMS (Tire Pressure Monitoring System) är system för att ge föraren information om lufttrycket i däcken under körning

Vad är fördelarna med TPMS?

Spar miljö, pengar och liv genom att köra på rätt lufttryck.

  • Minskar bränsleförbrukningen, felaktigt lufttryck ökar rullmotståndet i däcket och mer bränsle förbrukas
  • Minskar däckslitaget, vid felaktigt lufttryck ökar temperaturen i däcket och ökad slitage uppstår.
  • Minskar CO2 utsläpp, vid felaktigt lufttryck ökar bränsleförbrukningen och därmed CO2 utsläppen

TPMS innebär i korthet att bilen ska ha ett system som ger föraren en varningssignal om däcktrycket i ett eller flera hjul minskar. Det finns olika lösningar på hur TPMS fungerar. Vissa system övervakar hjulens rotationshastighet och vissa har trycksensorer i däcken. TPMS ska även varna vid funktionsfel på systemet. Hur varningssignalerna ser ut och vad varningen innebär ska framgå av bilens instruktionsbok, alternativt med en dekal i bilen om den levereras utan instruktionsbok.

Byter man hjul på en bil med TPMS kan det innebära att systemet inte fungerar som biltillverkaren avsett. Exakt hur detta påverkar systemet beror på den tekniska lösning biltillverkaren valt. Systemet kommer eventuellt att varna för felfunktion eller att systemet uppfattar det som om något eller alla hjul har för lågt däckstryck. För system med däcktrycksensorer i hjulen kommer det att felindikera om sensorerna saknas.

Har min bil TPMS?

Kontrollera om du har denna varningslampa när du slår på tändningen till bilen. Om symbolen finns så har bilen TPMS.

TPMS

Det finns två olika grundsystem av TPMS

  • Direkt TPMS = Det behövs en sensor i varje hjul.
  • Direkt TPMS mäter lufttrycket i alla däck (ibland även reservhjulet) via sensorer i varje hjul. Indikerar vilket däck som tappat lufttrycket och visar det aktuella lufttrycket i däcken. Sensorerna till system för direkt TPMS kan vara både programmerbara eller självprogrammerande. Det direkta systemet är det vanligaste.
  • Indirekt TPMS = Inga sensorer behövs.
  • Indirekt TPMS som mäter skillnader i rotationshastighet mellan de olika hjulen genom ABS-systemet. Indikerar med en symbol när lufttrycket sjunkit i något däck. Behöver kalibreras exempelvis vid byte av däckdimension eller ändring av lufttryck.

Har min bil direkt eller indirekt TPMS system?

  1. Det lättaste sättet är att besöka oss på Kumlagatan 9 i Uppsala, vi har diagonsverktyg och kan läsa av vad din bil har för slags system.
  2. Om du vill ta reda på det själv kontaktar du biltillverkaren, alla bilar har ett ”build sheet” som talar om bilens utrustning och därmed vilket TPMS system bilen har.
  3. En fackman kan avgöra om det är direkt eller indirekt system genom att titta på ventilen. Nedan förklarar vi vad en fackman bedömer.

Direkt system = Sensor sitter monterad på fälgens insida. Se bild nedan.

tpms på Fälg

Om ventilen är av metall är det direkt TPMS system. Bilden nedan visar en TPMS metallventil med sensor.

Om ventilen är av gummi, kan det vara både direkt och indirekt system. Det som skiljer ventilerna åt är dess styvhet och kan avgöras av fackman. Bilden nedan visar TPMS gummiventil med en TPMS sensor.

Sammanfattning

Har ni TPMS symbol och en metallventil, då har ni ett direkt TPMS system.

Har ni TPMS symbol och en gummiventil kan det vara både direkt och indirekt system beroende på ventilens styvhet. Fackman krävs för bedömning.

Köp däck & fälg online!

Vi har ett stort utbud av däckmärken från marknadens ledande märken. Via vår däckväljare hittar du snabbt rätt däck till din bil. Du väljer om du vill ha enbart däcken eller komplett hjul med däck och fälg.